Vol passie investeren we in toekomstbestendige en betaalbare leefomgevingen waar bewoners onbezorgd kunnen wonen. Zo bouwen we daadkrachtig verder aan een leefklimaat waar mensen nu en in de toekomst duurzaam kunnen leven zonder in te leveren. Dat is fijn voor iedereen.
De woningen van Groene Vaart zijn een voorbeeld van onze duurzame visie. Ze zijn ontwikkeld en gebouwd met oog voor het milieu en de bewoners. Het casco van de woningen wordt in de fabriek gemaakt, waardoor er minder transport en afval is. De materialen die we toepassen zijn duurzaam en waar mogelijk circulair. De woningen zijn dermate zuinig dat ze standaard geen zonnepanelen nodig hebben. Extra zonnepanelen plaatsen is als optie mogelijk.
De woningen zijn ook zeer comfortabel en energiezuinig. Ze hebben een uitstekende isolatie en een duurzaam verwarmingssysteem met een warmtepomp. Je hebt hier geen last van tocht, want er is een uitgebalanceerd ventilatiesysteem dat zorgt voor een frisse woning. De woningen zijn gasloos, dus je kookt elektrisch met inductie of keramisch. In alle verblijfsruimten is er vloerverwarming aanwezig. De technische ruimte voor de warmtepomp en de warmteterugwin-installatie (WTW) vind je op de begane grond. De buitenunit van de warmtepomp staat in de extra grote buitenberging, zodat allen het rooster van buitenaf zichtbaar is.
Koeling
De warmtepomp in de woning is er om de woning te verwarmen. In combinatie met de vloerverwarming zorgt dit voor een aangename temperatuur in jouw huis. Het voordeel van de warmtepomp die gebruikt wordt in de Fijn Wonen-woningen, is dat deze tevens een koelfunctie heeft. Onder koelen verstaan we temperatuur in de woning een paar graden verlagen: de temperatuur wordt verlaagd door koud water in plaats van warm water door de vloerverwarming te laten stromen. Doordat de vloer kouder wordt, gaat de temperatuur in de woning ook dalen. Zoals bij velen bekend, heeft vloerverwarming een langere tijd nodig om de vloer te verwarmen. Dit geldt tevens voor de koelfunctie.
Struweel
Een van de bijzondere kenmerken van de woonwijk is de struweel die achter de woningen ligt. Deze struweel is een groene strook van ca. 4 meter breed die je samen met je buren beheert. De struweel is beplant met verschillende soorten planten die de biodiversiteit in de wijk verrijken. Als de struweel volgroeit is, heb je een prachtig uitzicht op een groene oase. De struweel heeft ook een belangrijke rol in het opvangen en afvoeren van regenwater. Het regenwater dat op de woningen valt, stroomt naar de struweel, die als een natuurlijke waterbuffer werkt. Een waterbuffer is een plek waar het water tijdelijk wordt opgeslagen.
De woonwijk heeft geen apart riool voor het hemelwater. Het regenwater dat in de wijk valt, wordt opgevangen in de waterbuffers, waar het langzaam in de grond zakt. Zo wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevuld.